خواص شکر قهوه ای
خواص شکر قهوه ای برای بدنشاید تا به حال شما هم تجربه پخت و پز با شکر قهوه ایی را داشته باشید. ولی از خود پرسیده اید چه چیزی باعث تفاوت رنگ این نوع شکر از شکر سفید میشود؟ جواب این سوال فوق العاده ساده است. در این مطلب از خواص مواد غذایی قصد داریم به بررسی خواص شکر قهوه ای و فواید آن برای بدن بپردازیم. پس تا انتهای این مطلب از همدوره همراه ما باشید.
شکر قهوه ای از بلورهای ساکارز همراه با مقدار کمی شیره یا ملاس تشکیل شده است که در واقع رنگ و طعم منحصر به فرد این نوع شکر نیز از همین ملاس و شیره سرچشمه میگیرد.
به دلیل اینکه شیره یا ملاس جاذب آب است، شکر قهوه ای و مواد غذایی که با استفاده از این نوع شکر طبخ می شوند رطوبت کافی را در خود نگه میدارند. لازم به ذکر است که شکر قهوه ای به نسبت شکرهای سفید مواد و املاح معدنی بیشتری دارد که به دلیل وجود ملاس است.
خواص شکر قهوه ای
شکر قهوهای نسبت به نوع سفید آن کالری کمتری دارد و می تواند به کنترل اضافه وزن کمک کند و در کل مزایای بیشتری برای سلامت بدن دارد.
به دلیل اینکه میزان ویتامین B در شکر قهوه ای بیشتر می باشد، از پیری زودرس پوست جلوگیری میکند و به روند پوست ریزی بافت های مرده سرعت می بخشد و در واقع حکم یک لایه بردار پوست را دارد.
وجود پتاسیم در شکر قهوه ای، موجب احساس آرامش در عضلات رحم می گردد و از انقباض و گرفتگی قبل از دوره از قاعدگی جلوگیری به عمل می آورد.
ضد عفونی کنندگی نیز یکی دیگر از خواص شکرقهوه ای می باشد که موجب درمان هرچه سریع تر زخم ها و آسیب های پوستی می شود. مالش موضعی شکر قهوه ای روی زخم و جای بریدگی، خطر عفونت ناحیه زخم را کاهش می دهد.
استفاده از شکر قهوه ای در طول مدت بارداری، موجب کاهش گرفتگی های عضلانی بدن می گردد و انرژی مورد نیاز بدن پس از زایمان را تامین می نماید.
یکی از درمان کننده های خانگی برای سرماخوردگی شکر قهوه ای می باشد. کافیست کمی زنجبیل و شکر قهوه ای و را همراه با یک لیوان آب جوش اضافه نمایید و میل کنید.
شکر قهوه ای از بروز آسم جلوگیری می کند و علائم آلرژیک تنفسی را به طور قابل توجهی کاهش می دهد. پس بهتر است آن را جایگزین شکر سفید نمایید.
موارد استفاده از شکر قهوه ای
نوع و روش به کار گیری شکر قهوه ای مشابه شکر معمولی است، اما به دلیل خواص و طعم خاص خود نیاز به کمی دقت و مهارت دارد. شکر قهوه ای به طور معمول در پخت شیرینی، نوشیدنی و انواع طعم دهنده و سس به کار می رود.
برخی از انواع شکر قهوه ای طبیعی نیز از جمله ترکیبات اصلی سازنده نوشیدنی هایی مثل عرق نیشکر (Rum) هستند. به دلیل ساختار دانه دانه شکر قهوه ای و نیز اسیدی بودن آن، کاربرد فراوانی در موارد آرایشی بهداشتی مرتبط با پوست و مو و اسکراب بدن دارد.
انواع شکر قهوه ای
بسته به نوع شکر قهوه ای، ملاس یا شیره را میتوان قبل و یا بعد از عمل آوری و خالص سازی شکر سفید به کریستالهای شکر اضافه کرد. مقدار ملاس تعیین کننده رنگ شکر قهوه ای است.
شکر قهوه ای کم رنگ
این این نوع شکر رایج ترین و پرمصرف ترین نوع شکر قهوه ای است. معمولا در دستورالعمل های آشپزی هر جا اشاره به شکر قهوه ای شده است در اکثر مواقع منظور همان شکر قهوه ای کم رنگ و روشن است. شکر قهوه ای کم رنگ حاوی ۳٫۵ درصد ملاس در واحد وزن آن است.
شکر قهوه ای تیره
این نوع شکر قهوه ای ۶٫۵ درصد ملاس در واحد وزن خود دارد و تنها زمانی که نیاز طعم و رنگ بیشتر است از این نوع شکر استفاده می شود.
شکر خام
این نوع شکر قهوه ای نمونه طبیعی آن است که حاوی مقدار ملاس حاصل از فرآیند تصفیه و خالص سازی شکر است. اندازه کریستال های این نوع شکر نسبت به موارد پیشین بزرگتر هستند و همچنین میزان رطوبت کمتری را نیز جذب خود می کنند. اسامی معمول و شناخته شده شکر قهوه ای خام و یا طبیعی شامل توربیندو (Tirbinado)، موسکووادو (Muscovado) و دمرارا (Demerara) است.
شکر قهوه ای مایع
شکر دومینو (Domino)، یک برند تولید شکر شناخته شده و بزرگ در ایالات متحده امریکا بوده است که شکر قهوه ای این کارخانه در بین سرآشپزها و خانم های خانه دار بسیار محبوب و مورد توجه بوده است. هر چند تولیدات این کارخانه دیگر در بازار مصرف پیدا نمی شوند ولی هنوز هم بسیاری از دستورالعملهای قدیمی آشپزی از این نوع شکر استفاده کرده اند.
به منظور درست کردن شکر قهوه ای مایع در منزل، یک لیوان آب را با سه لیوان شکر قهوه ای روشن مخلوط کنید. مایع را تحت حرارت ملایم اجاق یا فر بگذارید تا شکر به طور کامل حل شود.
چطور شکر قهوه ای درست کنیم
شکر قهوه ای را میتوان در منزل با ترکیب یک قاشق سوپ خوری از ملاس برای هر فنجان از شکر سفید آماده کرد. ترکیب شکر و ملاس را تا زمانی که رنگ مخلوط کاملا یکنواخت شود هم بزنید و آن را در قوطی های کاملا در بسته نگهداری کنید تا رطوبت خود را از دست ندهد.
چطور از شکر قهوه ای نگهداری کنیم
همان طور که پیش تر اشاره شد، به منظور نگهداری از شکر قهوه ای باید از ظروف و قوطی های کاملا در بسته استفاده کرد تا میزان رطوبت شکر تغییری نکند. در صورتی که شکر قهوه ای در معرض هوای آزاد قرار گیرد، رفته رفته رطوبت خود را از دست داده و سفت و سخت می شود.
البته می توان شکر قهوه ای سفت شده را با اضافه کردن یک برش از نان و یا یک تکه سیب به ظرف نگه دارنده اش، دوباره به وضعیت اول برگرداند. در کمتر از چند ساعت، ملاس با جذب رطوب از نان و یا سیب، نرمی و تازگی اولیه خود را بدست می آورد.